Bel Fleur Kloek van Psycholoog Alkmaar bij vragen
of om een afspraak te maken: 072-30 30 530

Trauma & EMDR

Heb ik misschien last van een trauma? En zo ja, wat heb ik dan precies?

Een trauma kan ontstaan door een situatie of gebeurtenis waarbij je je heel angstig, hulpeloos of bedreigd heb gevoeld. Wanneer je aan die gebeurtenis terug denkt, doet het nog steeds veel met je. Je raakt nog steeds geëmotioneerd, angstig of voelt afschuw.

Soms heb je nachtmerries en vermijd je in het dagelijkse leven opeens situaties die eerst een gewoon onderdeel van je leven was. Flashbacks en nachtmerries blijven soms terugkomen en vervagen helemaal niet. Natuurlijk heb je daar veel last van zowel overdag als in de nacht. Dit beïnvloedt je leven op een intensieve manier. Soms ontwikkel je zelfs paniekaanvallen en stemmingswisselingen. Je kunt ook steeds bepaalde dingen niet meer durven te doen en daarnaast last krijgen van verminderde concentratie.

Gelukkig is er een goede behandeling voor je problemen. EMDR is een therapievorm die effectief is. De duur en intensiteit van de behandeling hangt af van je eigen verhaal. Je geschiedenis, persoonlijke omstandigheden in het heden en welke verwerking er al tot nu toe al heeft plaatsgevonden.

Er zijn vele situatie of gebeurtenissen te benoemen die een trauma kunnen veroorzaken. Echter dit blijft heel persoonlijk. Een trauma kan variëren van verkrachting tot auto-ongeluk, van echtscheiding tot ontslag, bevalling of overlijden. Te veel om op te noemen. Het gaat erom hoe jij het hebt beleefd. Of het voor jou in fysiek of emotioneel opzicht heftig is geweest? Dit is bepalend of iets traumatisch is geweest voor je.

Geregeld werk ik met EMDR indien je stagnatie ervaart tijdens een rouwproces. Of wanneer bepaalde blokkades je ervan weerhouden te leven zoals je graag wilt. Misschien val je steeds in de herhaling, je doet steeds dingen die niet goed voor je zijn, keer op keer. In dat geval kunnen we een start maken met schematherapie. Dit is een mooie aanvulling op EMDR in geval van langdurige mishandeling of traumatisering.

Denk je dat dit mogelijk ook bij jou speelt?


Maak dan een afspraak bij Psycholoog Alkmaar voor een intakegesprek dan kunnen we samen kijken hoe je weer zo snel mogelijk rust vindt en vooruit kunt.

Wil je meer weten over de therapievorm EMDR of SE bij Psycholoog Alkmaar. Kijk dan onder behandelmethoden.